Afdrukken

Uitlaat

Geschreven door marcel. Gepost in Uncategorised

De uitlaat

 

De originele ingekorte uitlaat met demper is vervangen door een absorptiedemper midden achter onder de auto met dubbele uitlaatpijp. Oorspronkelijk zat de uitlaat aan een zijkant en hing zo diep dat de uitlaat pot te goed zichtbaar was. Nadeel van de uitlaat in het midden is dat dieselrook tegen de achterzijde gezogen wordt bij hogere snelheden waardoor de achterzijde zwart wordt. De absorptiedemper (open pijp) produceerde in eerste instantie teveel kabaal. Dit heb ik opgelost door het plaatsen van een zelfgemaakte dB killer (uiteraard met veel Google ondersteuning). Bij lage toerentallen en normaal cruisen produceert deze uitlaat een rustig, typisch dieselgeluid. Bij hard doortrekken in de toeren verandert dit geluid in een snerpend geluid waardoor niets meer van diesel te herkennen is, leuk effect.

Voor:

 

Na:

 

 

  • "Bumper" aan de achterzijde aangebracht


Aan de achterzijde kon je goed onder de auto inkijken zodat de uitlaatconstructie en de achterwielophanging zichtbaar waren. Een mogelijke oplossing zou een diffuser zijn echter een soort bumper aan de onderzijde uit uitlaatpijp die ik toch nog had liggen was volgens mij ook een mooie oplossing. Tevens heb ik hierop een rode reflecterende tape geplakt om de zichtbaarheid te verbeteren. Er is nu geen zicht meer onder de auto en ik vind het zelf prima geslaagd.

 

  

 Update 2021:

Na een tijdje rondrijden met de gekozen oplossing voor de uitlaat, die ik overigens wel mooi vind om te zien, bleek dit toch niet de ideale oplossing te zijn. Om drie redenen:

  • Het geluid uit de absorptiedemper is, ondanks de additionele db killer, nogal snerpend bij hoge toeren of bij hard optrekken. Het aantal dB's is op zich niet te hoog maar de toonsoort is nogal irritant voor voorbijgangers. Aangezien ik langs de Mergelland route woon, die toch al overbelast is door fietsers, motorrijders en dagjesmensen, wordt dit geluid als overlast ervaren en dat kan ik ook prima begrijpen. Toegevoegde waarde in de zin van extra vermogen o.i.d. heeft het toch nauwelijks.
  • Ondanks dat de uitlaat al aan de onderzijde van het sierstuk was gemaakt (aan de achterzijde kwam du niets meer uit, ook niet bij de roetmeting bij de APK keuring Cool), bleef er toch dieselrook op de achterzijde van de auto neerslaan, welke niet zo heel gemakkelijk weg te poetsen is.
  • Tevens sloeg deze dieselrook niet alleen op de achterzijde neer maar was deze onder bepaalde omstandigheden ook duidelijk in de auto te ruiken. Dit leek mij ook niet geweldig gezond voor mijn bijrijder en mijzelf.

Daarom na enig aarzelen, want het ziet er toch wel mooi uit, toch maar besloten om de uitlaat aan de rechterzijde achter het achterwiel te laten uitkomen. Hierbij heb ik een resonantie demper gekozen die de in en uitlaat aan dezelfde kant heeft. Hierdoor heb ik de gehele demper onzichtbaar onder de kofferbak kunnen monteren en is alleen het laatste stukje van de uitlaatpijp zichtbaar. Het geluidsniveau is nu ook heel laag (zelfs lager dan bij de RDW keuring). De reacties van voorbijgangers zijn nu weer meer gericht op het type auto en niet meer op het irritante geluid. Op de bestuurdersstoel is het uitlaatgeluid helemaal niet meer te horen; dit wordt overstemd door de diesel-tokkel.

Op de onderstaande foto is de uitlaat rechtsonder te zien; tijdens een verschrikkelijk natte Limburg rit van de Super Sevenclub in augustus 2020.