Afdrukken

Leermomenten

Geschreven door marcel. Gepost in Sample Data-Articles

Wanneer je verbeteringen probeert uit te voeren dan zijn er ook wel eens zaken die niet geheel uitpakken zoals je dat voor ogen had gehad. Sommige mensen noemen dat mislukkingen, ik ben meer op de toer van het zijn leermomenten. Belangrijk is dat je de oorzaak van het falen achterhaald en daarvan leert voor een volgende aanpassing of volgende keer.

Eenmassa vliegwiel

Ik heb via een Duitse leverancier van onderdelen voor BMW motorsport een licht vliegwiel (6,5 kg) gekocht dat tevens uit een stuk bestond (eenmassa) in plaats van het oorspronkelijke zware (16 kg) tweemassa vliegwiel. 

Doelstelling was de motor sneller te laten reageren op het gaspedaal en dus sneller op te toeren bij gas geven. Bij de BMW M41 motoren is bekend dat deze vooral in de lagere versnellingen treaag optrekken doordat het vliegwiel zo zwaar is. Dit is meer een beperkende factor dan het gewicht van de auto zelf. In de hogere versnellingen merk je dit aanzienlijk minder.

Ik heb dit lichte vliegwiel gemonteerd en alles pastte. Dat ging vlot!! Hierna heb ik de auto gestart en hij reageerde inderdaad ontzettend veel sneller op het gaspedaal; het leek geen diesel, maar een benzinemotor qua gas reactie. Op dat moment was ik best wel in de nopjes!

Hierna ben ik een proefrit gaan maken en die viel ontzettend tegen. Het optrekken was een wereld van verschil met het tweemassa vliegwiel, echter bij het rijden raakte de gehele aandrijflijn in resonantie waardoor de auto trilde als een gek. De afzonderlijke verbrandingsmomenten van de cilinders trilden door de aandrijving heen en deze trilde hierdoor en maakte een hele hoop herrie. Duidelijk was dat dit niet gezond voor zowel de aandrijflijn als de carroserie zou zijn. In een tweemassa vliegwiel zit buiten meer dempende massa ook nog eens een verenpakket dat de trillingen van de motor verdergedempt naar de aandrijving doorgeeft. Het ontbreken van dit geheel was HEEL duidelijk voelbaar.

Daarom direct maar weer besloten om het tweemassa vliegwiel terug te plaatsen.

Ik heb geproefd aan heel veel minder massa in het vliegwiel en qua respons was dit een grote vooruitgang. Daarom loop ik nog altijd met het idee om een tweemassa vliegwiel aan de buitenzijde af te draaien waardoor dit ook aanzienlijk minder massa zal hebben. Er kan dan waarschijnlijk een kilo of 4 vanaf (op de gunstige plaats aan de buitenomtrek) en het dempende verenpakket blijft behouden. 

Heeft iemand hier ervaring mee??

 

VNT turbo

Omdat de motro voorzien is van een ongeregelde turbo begint deze pas serieus druk op te bouwen bij 2000 toeren/minuut. Voor een diesel is dit best een hoog teorental.

Daarom heb ik geexperimenteerd met een VNT turbo van een BMW318D met daarbij een standalone vaanregeling van Tuning Diesels in Engeland. Ik heb deze turbo gemonteerd echter ik kreeg het aanspreekmoment niet echt bij een lager toerental, wat ik wel verwacht had. Naarmate de motor op toeren kwam bouwde deze wel duidelijk meer druk op en dus ook vermogen.

Ook het injecteren van extra diesel om de turbo eerder aan te jagen wilde niet echt helpen. Waarschijnlijk is deze turbo toch een maatje te groot voor dit blok.

Hier moet ik nog eens verder over gaan nadenken. Ook hier gaan we een keer een oplossing voor vinden.

 

Op naar de volgende leermomentenSealed